Pri Novej Kelči plánujú kostolík sv. Štefana opäť sprístupniť turistom

03.04.2011 Vranov nad Topľou

Nová Kelča 3. apríla (TASR) - Barokovo-rokokový kostol svätého Štefana situovaný neďaleko obce Nová Kelča v okrese Vranov nad Topľou bude po niekoľkých rokoch pravdepodobne opätovne prístupný širšej verejnosti. Dubové brány chrámu, ktorý stojí za ochranným kamenným valom pri brehoch vodnej nádrže Domaša, plánuje otvoriť pre domácich a zahraničných turistov v priebehu leta občianske združenie (OZ) Stephanus vyvíjajúce aktivity zamerané na jeho záchranu.
Pôvodný rímskokatolícky chrám postavený na sklonku 18. storočia neslúži cirkevným účelom už od roku 1993, keď si veriaci z Novej Kelče postavili v obci nový kostol. Barokovo-rokoková stavba s prvkami klasicizmu sa dostala v posledných rokoch mimo centra záujmu a postupne chátra. Podľa slov predsedu OZ Stephanus Lukáša Bičeja sa pod jej neutešený stav významne podpísala aj vodná nádrž Domaša, ktorá na kostolíku zanechala následky v podobe podmáčania a navlhčovania muriva.
\"Vzhľadom k tomu, že v obci Nová Kelča je už postavený nový kostol, tento chrám na svoje pôvodné cirkevné účely predpokladám slúžiť už nikdy nebude. Svojim umiestnením v rekreačnej oblasti Domaša v ňom však vidíme perspektívu v tom, že by sa tu mohli počas leta konať napríklad koncerty, mohol by slúžiť ako výstavná sieň alebo múzeum zatopených dedín. Uvidíme, čo sa nám podarí z toho do budúcna zrealizovať,\" podotkol Bičej na margo plánov OZ Stephanus.
Najbližším cieľom je však podľa neho sprístupniť interiér kostolíka v priebehu leta turistom prostredníctvom sprievodcu. \"Ak by sa nám to tohto roka podarilo, chceli by sme tu umiestniť audiosprievodcu aj v anglickom, no najmä v poľskom jazyku, lebo tu prichádza dosť veľa turistov z Poľska. Informácie by sa netýkali len histórie kostola, ale i výstavby vodného diela Domaša,\" vysvetlil predseda OZ.
Smelšie plány zamerané napríklad na opravu fasády chrámu sú však podľa Bičeja zatiaľ v nedohľadne. Vyžiadali by si nemalé financie, ktorými zatiaľ OZ nedisponuje. \"To, čo sa zatiaľ podarilo získať, by sme chceli použiť v blízkej dobe na úpravu okolia chrámu, je tu aj starý platan pravdepodobne zasadený v čase výstavby kostola, ktorý je potrebné ošetriť,\" poznamenal. Ako dodal, zreštaurovanie by si zaslúžila aj stará drevená svätenička nájdená pred časom v priestoroch kostolnej veže.
Bičej je presvedčený, že kostolík pri Novej Kelči je potrebné zachovať pre ďalšie generácie. \"Je zaujímavý z architektonického hľadiska kvôli tomu, že má napríklad dve veže, čo je dosť nezvyklé. V interiéri sa nachádzajú pôvodné dubové lavice s erbmi baróna Vecseyho ako objednávateľa chrámu,\" doplnil predseda OZ. Ako dodal, združenie sa bude snažiť nadviazať za účelom záchrany tejto stavby v budúcnosti užšiu spoluprácu s miestnou samosprávou, cirkvou a regionálnym združením obcí v okolí Domaše.
Obec Kelča, ku ktorej kedysi barokovo-rokokový chrám patril, zanikla kvôli výstavbe vodnej nádrže Domaša spolu s ďalšími piatimi dedinami v šesťdesiatych rokoch minulého storočia.
 

Vyberte región